2016. március 22.

Szalai András: "Tükör által, homályosan..." Negyven év építészetéről az Ybl-díjak ürügyén

Ebben a kötetben összegyűjtve találhatók negyven év Ybl-díjai és Ybl-díjas építészei. A Magyarországon építészeti tevékenységért kapható legmagasabb szakmai kitüntetést 1953 és 1994 között 377 építész kapta meg.
A kötet szerkesztésében a hangsúly a díjakon van. A gyűjtemény a díjazott építészek szakmai tevékenységét nem törekszik átfogóan dokumentálni. A kitüntetettek szakmai életútját az adatok jobbára csak az Ybl-díj időpontjáig követik. A gyűjteményt az Ybl-díjak lexikonának is nevezhetjük. A szerkesztők ugyanis a díjakhoz kapcsolódóan a fellelhető dokumentumok forráshelyeit is szerepeltetik és esetenként bibliográfia egészíti ki a dokumentációkat. Azt, hogy ennek az Ybl-díj tárnak mekkora a forrásértéke, majd idővel a kötet használhatósága dönti el. A szerkesztők szándéka mindenesetre az volt, hogy adatgazdag forrásmunkát adjanak közre, ami haszonnal forgatható szakemberek és érdeklődő laikusok számára egyaránt.

A könyvet átlapozva időrendi sorrendben láthatjuk együtt az Ybl-díjakat, ami együttláthatóvá teszi negyven év építészetének egy reprezentatív szeletét. Az Ybl-díjakban, mint cseppben a tenger, tükröződik negyven év építészete. (Persze egy csepp még nem a tenger.) Aztán tükröződik az a kép is, melyet az építész szakma (intézményein keresztül) évről évre önmagáról alkotott, valamint a kor, mely meghatározta a szakma gyakorlásának körülményeit és magát az építészetet is.

A tanulmány PDF-ben /111 KB/.

Nincsenek megjegyzések: