2016. május 23.

Slézia József: Kortárs Nemzetközi Design

Slézia József a 21. század bő első évtizedének meghatározó nemzetközi formatervezési irányzatait, alkotóit - elméleti összefüggéseiket is érintve - mutatja be érthetően és olvasmányosan, rendkívül gazdag, megvilágító erejű képanyag kíséretében. Az első fejezetben a szerző a design néhány széles körben elfogadott és használt definícióját vizsgálja; a szék elemzésén keresztül pedig a kortárs formatervezés történelmi - kulturális -technológiai meghatározottságát érzékelteti. A második fejezetben a design működése és megjelenése szempontjából alapvető, nagy tömegeket vonzó eseményeinek bemutatásán keresztül kaphatunk színes, történelmi előzményekre is kitérő képet az aktuális és a közeljövőt meghatározó irányzatairól, trendkoncepcióiról.

Napjainkra a tárgy- és környezetkultúra legkülönfélébb területein vált teljesen elfogadottá a környezettudatos és szociálisan érzékeny alkotói személet, s ez alól természetesen nem kivétel a formatervezés sem. Ezt kívánja érzékeltetni díjak, kiállítások és programok, többek között az Index Díj vagy az Egyetemes design elemzése a harmadik fejezetben. A könyv negyedik, s egyben leggazdagabb fejezete a kortárs nemzetközi design legismertebb, legnagyobb hatású képviselőiből nyújt sokszínű, a formatervezés legkülönfélébb irányzatait, központjait bemutató válogatást, amelyben brazil, holland, japán, amerikai, német, olasz, svéd, spanyol, ausztrál, angol és francia alkotók egyaránt megtalálhatók.

A művet design, művészeti és műszaki egyetemek, főiskolák hallgatói kiválóan használhatják tankönyvként tanulmányaik során.

Ismertető: https://www.libri.hu/konyv/slezia_jozsef.kortars-nemzetkozi-design.html
A könyv PDF-ben /97 MB/

Nincsenek megjegyzések: