2015. július 13.

Zádor Anna: Építészeti szakszótár



Kérdés: Fejtse ki rajzban és írásban, mi az a négyezet?
Válasz 1.: Kedves Andor, én azt hittem, hogy ez nyomtatási hiba, ezért ki is húztam a könyvből. :((
Válasz 2.: Egyenlő élhosszúságú téglalap.

Kérdés: Fejtse ki rajzban és írásban, mi az a kórus?
Válasz: Éneklő férfiak és nők csoportja.

Már vagy két éve kötelező jelleggel kérem számon Zádor Anna Építészeti szakszótárát az összes éptört vizsgán. Nincs időm mindennel foglalkozni: a hangsúly inkább a modern és a kortárs ügyeken van, a Bauhaus-modellt követő intézményként pedig a hallgatók az AMIban is inkább tanulnak a kezükkel, mint a fejükkel. Létezik azonban egy építészeti szakzsargon, amely éppannyira műszaki, mint történeti és morfológiai. Minden építésznek illene tudnia ezt a nyelvet, már csak azért is, hogy ne legyen több függőleges gerenda, vízszintes oszlop és kerek pillér; hogy kiderüljön, van-e különbség az ambó és az ámbitus között. Illúzióim persze nincsenek: míg a népi építészet szakértője vágja, hogy mennyiben más a körülpitar, mint a homloktornác, addig lehet, hogy belvárosi kollégája még a kifejezéseket sem hallotta. Abban a szerethető illúzióban élek, ha feladom és kikérdezem a Zádor-könyvet, akkor tettem valamit a homály ellen.
Az antikváriumokban 5000 forintért megvásárolható könyv 1983-ban jelent meg és szabatos grafikákkal illusztrálja az egyes szócikkeket. Bevezetője annyiban idealisztikus, hogy Zádor az ezer tételes gyűjteményt az építészetért alapfokon érdeklődő, művelt olvasónak ajánlja. Korát megelőzően éleslátó ugyanakkor a média hatását illetően: „a sajtó és a könyvkiadás, a rádió és a tv naponta árasztja az építészettel kapcsolatos kifejezéseket, amelyek a laikus számára szokatlanok és sokszor nem egyértelműek.”
Imponáló a munkatársak névsora is, akik tanácsadóként vagy szerkesztőként segítették Zádor munkáját: Marosi Ernő, Tóth Sándor, Lővei Pál – csak néhányukat említve – fiatal koruk ellenére már akkor is a legjobb hazai művészettörténészeknek számítottak.

A könyv PDF-ben. /277 MB/

1 megjegyzés:

sityu írta...

Észrevettem egy kivételt (nem egy nagy szám, de valahogy eddig nem tűnt föl): az oszlop ugyebár kör alaprajzú; és a pillér a szögletes.
Mégsem mondunk olyat, hogy a fedélszékben az a fapillér; hanem simán faoszlop (és nem gömbfa, hanem szögletes).