2016. április 19.

Adolf Loos: A régi és az új irány az építőművészetben

Számomra úgy tűnik, hogy az uralkodó koráramlatokhoz igazodás tekintetében az építészet utolsó helyen áll a képzőművészetek között. A miértre könnyű magyarázatot találni. A kép, a metszet, a szobor egy szerencsés gondolatnak köszönhetik keletkezésüket, és hetek vagy hónapok múltán már kész műalkotásokként adhatók át a világnak. Másképp van ez az épületekkel. Már az előkészítés évek szellemi és művészi munkáját igényli, a kivitelezés pedig akár egy emberöltőbe is beletelhet.
Annál könnyebb lesz viszont a más művészeti ágak által bejárt út tanulságai alapján megjelölni az építészet előtt álló változásokat. Az építészetre mint a tér és a forma művészetére (szemben azzal a nézettel, amely az építészetet a grafikai művészetek körébe utalja) elsősorban a szobrászat gyakorol hatást. Szemtanúi vagyunk annak, hogyan alakult ki az évszázad folyamán egy olyan szociális irány, amely a szobrászatban már érvényesül: a kézi munka visszanyeri becsületét.

Az esszé PDF-ben /110 KB/

Forrás: Adolf Loos: Ornamens és nevelés. Válogatott írások. Terc Kiadó 2004 (Bevezető tanulmány, válogatás-szerkesztés, fordítás: Kerékgyártó Béla)  

Nincsenek megjegyzések: